Menu

Jak wygląda praca w cateringu dietetycznym?

Materiał partnera:

Chcesz dowiedzieć się, jak od środka funkcjonuje catering, zanim jeszcze po raz pierwszy zamówisz dopasowaną do Twoich potrzeb dietę pudełkową? W takim razie zapraszamy do naszego artykuły. Jesteśmy pewni, że nasze wskazówki będą bardzo pomocne także podczas wybierania najlepszego cateringu dietetycznego.

Jak wygląda praca w cateringu dietetycznym?


Etap I. - Planowanie posiłków przez dietetyka



Pierwszym i jednocześnie jednym z najważniejszych etapów, który odbywa się w cateringu, jest opracowanie planów żywieniowych. W firmach cateringowych to dietetyk układa menu, bilansuje posiłki i dopasowuje ich kaloryczność. Poza tym może być odpowiedzialny także za analizę trendów żywieniowych, potrzeb klientów oraz sezonowości produktów.

Kluczowym zadaniem dietetyka jest stworzenie jadłospisu, który nie tylko spełnia wymagania żywieniowe cateringu, ale też będzie zróżnicowany i po prostu smaczny.

Ważnym elementem tego procesu jest dbałość o jakość składników, dlatego wiele firm cateringowych stawia na współpracę z lokalnymi rolnikami i producentami. Zakup świeżych, sezonowych produktów od sprawdzonych dostawców pozwala nie tylko wspierać lokalną gospodarkę, ale także podnosić jakość i smak przygotowywanych dań.

Etap II. - Przyjmowanie i uporządkowanie zamówień



Dopiero po zakończeniu pracy przez dietetyka można przejść do kolejnego etapu, czyli zbierania zamówień. Klient wybiera odpowiednią dla siebie dietę np. ze strony: https://www.zdrowycatering.pl/. Wybiera także kaloryczność, liczbę posiłków, a także miejsce i czas dostawy. Takie zamówienie jest kompletne, a pracownicy w cateringu mogą zająć się jego realizacją.

Klient otrzyma informację, kiedy najszybciej zostanie dostarczona pierwsza dieta pudełkowa na cały dzień. Zazwyczaj odbywa się to w ciągu 24-48 godzin.

Etap III. - Przygotowanie posiłków dla klientów



Po złożeniu i opłaceniu zamówienia przez klienta pracownicy cateringu kierują konkretne wytyczne związane z menu, kalorycznością itd. do kucharzy, którzy zajmują się przygotowywaniem posiłków. Cateringi nie tylko współpracują z wykwalifikowanymi dietetykami, ale też z doświadczonymi kucharzami. To bardzo ważne, bo wpływa na ostateczną jakość posiłków. Oczywiście duże znaczenie ma również to, aby catering oferował świeże i wysokiej jakości produkty, a także, żeby w trakcie przygotowywania posiłków przestrzegane były najwyższe standardy higieny.

Po przyrządzeniu dania zostaje ono spakowane do pudełka, które zapewnia mu świeżość, a klientom możliwość wygodnego jedzenia w dowolnym miejscu. Na każdym pudełku umieszczona jest etykieta z informacjami o składnikach, wartości odżywczej, liczbie kalorii i potencjalnych alergenach.

Etap IV. - Rozwożenie diety pudełkowej do klientów



Następnie zamówione posiłki zostają dostarczone do klientów. Jedzenie przechowywane jest w pojazdach, które zapewniają stabilną temperaturę, która dba o świeżość posiłków. Trasa kurierów jest tak zaplanowana, żeby jedzenie zostało dostarczone do klienta w godzinach wczesnoporannych lub nawet nocnych. Diety można zamówić z różnych miast i miejscowości, takich jak Katowice (https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/katowice/), Kraków czy Warszawa, co sprawia, że usługa jest dostępna dla szerokiego grona odbiorców.