POLUB NAS NA FACEBOOKU
Filtry

Diabetyk w pracy - planowanie posiłków na cały dzień

Materiał partnera:

Odpowiednio skomponowany jadłospis to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą o tym pamiętać szczególnie aktywni zawodowo diabetycy - w przypadku osób cierpiących na cukrzycę dobór nieodpowiednich produktów lub pomijanie posiłków może spowodować niepożądane problemy ze zdrowiem. W jaki sposób zaplanować całodzienne menu i pogodzić je z rytmem pracy?

Diabetyk w pracy - planowanie posiłków


Na jakie przywileje mogą liczyć diabetycy?



Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje prawie 3 mln osób. Wiele z nich, w obawie o swoją kondycję, nie podejmuje etatu mimo bardzo dobrego wykształcenia czy wysokich kwalifikacji. Jednym z powodów jest lęk związany z niemożnością utrzymania prawidłowej diety w pracy. Aby zapobiegać takim sytuacjom, warto świadomie wybierać miejsce zatrudnienia i aplikować do znanych na rynku dużych przedsiębiorstw (takich jak chociażby http://bridgestone-poznan.pl/kariera). Należy też pamiętać, że diabetykom przysługują udogodnienia, dzięki którym pogodzenie kwestii żywieniowych z aktywnością zawodową jest znacznie łatwiejsze. Osoby zmagające się z cukrzycą, mające umiarkowany stopień niepełnosprawności, mogą skorzystać m.in. z 7-godzinnego trybu pracy lub 15 minut dodatkowej przerwy. Ponadto przysługuje im o 10 dni urlopu wypoczynkowego więcej. Tego typu przywileje umożliwiają samokontrolę i prawidłowe funkcjonowanie, a także regulowanie choroby odpowiednio ułożoną dietą.

Jak ułożyć całodzienne menu do pracy?



Ułożenie menu do pracy tylko z pozoru może wydawać się trudne. Komponując jadłospis, należy mieć na uwadze przede wszystkim liczbę posiłków (diabetycy powinni jeść zbilansowane posiłki nie rzadziej niż co 3-4 godziny), a także zapotrzebowanie energetyczne. Istotną rolę odgrywają również dwa indeksy: glikemiczny i ładunku glikemicznego. Nie można też zapominać, że pomimo ogólnych zasad, każdy chorujący powinien stosować się do indywidualnych zaleceń lekarskich, na które największy wpływ mają m.in.: typ cukrzycy, rodzaj przyjmowanych leków, sposób leczenia.

[i]O co musi zadbać diabetyk przygotowując posiłki do pracy? Są to m.in.:[/h]

  • Odpowiednia konsystencja - w przypadku diety diabetyków ma ona ogromne znaczenie (wiąże się to chociażby z tempem wchłaniania cukrów), dlatego kasza i ryż powinny być sypkie, a makarony i warzywa ugotowane al’dente.
  • Pochodzenie tłuszczy - w diecie cukrzyków najlepiej sprawdzają się oleje pochodzenia roślinnego.
  • Rodzaj obróbki termicznej - doskonałym rozwiązaniem jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie i pieczenie (np. w folii lub na specjalnym papierze).
  • Różnorodność - jadłospis musi być urozmaicony, a ciągłe spożywanie tych samych produktów nie jest zalecane.
  • Zawartość witamin - kluczową rolę odgrywa witamina C (wspomaga odporność), ale ważne dla chorujących na cukrzycę są także witaminy z grupy B (mają pozytywny wpływ na układ nerwowy) czy witamina A (wspiera regenerację komórek).


Co może pomóc w planowaniu posiłków?



Aktywne zawodowo osoby chorujące na cukrzycę mogą skorzystać z kilku alternatyw, dzięki którym planowanie posiłków i utrzymanie zdrowej diety będzie o wiele prostsze. Pracujący diabetycy, niemający zbyt wiele czasu na samodzielnie gotowanie mogą na przykład skorzystać z cateringu dietetycznego. Tzw. dieta pudełkowa dla cukrzyków może być spersonalizowana i ułożona według indywidualnych preferencji (zarówno smakowych, jak i zdrowotnych). Obecnie na rynku istnieje wiele firm oferujących tego typu usługi, a najniższa cena posiłków na zamówienie wynosi zazwyczaj około 50 zł za całodzienne wyżywienie składające się z 5 dań. Osoby zmagające się z cukrzycą typu 1 mogą także zainstalować dedykowaną aplikację VitaScale. Ten mini program nie tylko pomoże w obliczaniu kalorii, ale również zawartości m.in. białka czy węglowodanów. Jego pomysłodawcy wzbogacili go także o zintegrowany kalendarz, w którym można planować posiłki (program przypomni o nich z 10-minutowym wyprzedzeniem) oraz pasek informacyjny z dziennym zapotrzebowaniem na kalorie i wartości odżywcze.