- Udostępnij ()
- Wydrukuj
- 29 października 2019
Obiad w pracy, czyli jak współcześnie firmy dbają o pracowników
Pracodawcy obecnie zauważyli potrzebę szczególnej dbałości o potrzeby i komfort zatrudnionych w ich firmach pracowników. Jednym z elementów tych działań jest zapewnianie im codziennych, ciepłych posiłków w czasie przerwy obiadowej. Ale każdy, kto pokusił się o zamawianie posiłków dla swoich pracowników zdaje sobie doskonale sprawę z tego, jak kłopotliwy bywa to proces.

Przynajmniej jedna osoba z załogi musi zostać oddelegowana do zbierania zamówień od swoich kolegów. Zależnie od ich ilości może mu to zająć od kilkunastu do kilkudziesięciu nawet minut. Potem musi przesłać restauratorowi zapotrzebowanie na konkretną ilość określonych dań. Następnie, kiedy nadejdzie czas dostawy, pracownicy muszą oderwać się od swoich obowiązków i spośród licznych pudełek znaleźć to zawierające zamówiony przez nich posiłek. Zamieszanie powoduje dezorganizuję. Na szczęście obecnie możemy zamawiać posiłki komfortowo, bez strat cennego czasu oraz chaosu - a to dzięki SmartLunch.

Ciepłe posiłki dzięki aplikacji SmartLunch
W momencie gdy pracodawca nawiąże współpracę ze SmartLunch pracownicy otrzymują konto, gdzie moją zamówić z wyprzedzeniem posiłki na każdy dzień korzystając z dowolnego urządzenia (tabletu, laptopa, smartfona) i w dowolnym czasie. Jest bardzo prosta w obsłudze i pozwala wybierać posiłki spośród menu lokalnych restauratorów, wybranych do współpracy.
To pierwsze z szeregu zalet tego systemu - zamawianie jest bardzo proste i nie stwarza konieczności angażowania pracownika odpowiedzialnego za zbieranie zamówień od kolegów, a równocześnie nie ogranicza możliwości do oferty tylko jednego usługodawcy. Niezależnie od tego, czy pracownicy mają ochotę na risotto z kurczakiem czy naleśniki - mogą zamówić to, co lubią.
Złożone zamówienia od razu trafiają do restauratorów, którzy przygotowują dania i o ustalonej godzinie dostarczają je na teren firmy czy przedsiębiorstwa. Pudełka z posiłkami przywożone są na miejsce w termoboxach, nie trzeba się zatem obawiać utraty optymalnej temperatury i smaku dań. To proste i komfortowe.
Zamawianie posiłków krok po kroku
Coraz częściej właściciele firm decydują się na finansowanie całości lub części posiłków zamawianych przez swoich pracowników. Takie rozwiązanie ma szereg zalet - pozwala uniknąć zamieszania w zakładzie pracy i strat czasu opisanych powyżej, ale również podnosi efektywność i lojalność załogi. Choć może się to zdawać przesadą, to jednak dbanie o zaspokojenie potrzeb żywieniowych podnosi przywiązanie pracowników do zakładu pracy.
Czasy, kiedy każdy z nas przynosił samodzielnie przygotowany lunch do pracy, odchodzą powoli w zapomnienie. Już nie musimy tracić czasu aby kupować składniki i zrobić z nich swoje ulubione danie - teraz smaczne posiłki docierają do nas do pracy prosto z restauracyjnej kuchni. Oto, jak proces ten prezentuje z perspektywy zamawiających:
- należy uruchomić aplikację (na przykład dzień wcześniej, z domu lub pracy) i przejrzeć dostępne w konkretnym dniu dania, a następnie zamówić wybraną opcję - proces ten jest bardzo prosty i intuicyjny,
- restaurator na bieżąco otrzymuje zamówienia na konkretne dania i przygotowuje je,
- o określonym czasie posiłki są dostarczane na miejsce. Jedyne, co muszą zrobić osoby zamawiające, to znaleźć i odebrać swój obiad. Wbrew pozorom jest to proste - każde pudełko jest podpisane imieniem i nazwiskiem zamawiającego.
- warto wiedzieć również, że każdy z pracowników może anonimowo ocenić jakość otrzymanych przez siebie posiłków i skomentować ją. Na koniec miesiąca restaurator otrzymuje podsumowanie ocen, może więc stale dbać o to, by przygotowywane przez niego obiady spełniały wszelkie oczekiwania zamawiających.
To by było na tyle - zamówienie i odebranie gotowego dania zajmuje nie więcej niż kilka minut. Ma to ogromne znaczenie dla organizacji dnia pracy i pozwala uniknąć zamieszania związanego z poszukiwaniami zamówionego menu. Jednocześnie załoga cieszy się z możliwości zaspokojenia głodu, który znacząco obniża efektywność i sprawność fizyczną oraz intelektualną.

Zalety programu SmartLunch
Opisaliśmy już kilka najważniejszych zalet zamawiania posiłków do miejsca zatrudnienia za pośrednictwem aplikacji SmartLunch:
- łatwa obsługa i intuicyjny panel służący do wyboru dań, możliwość korzystania z różnych urządzeń mobilnych z dowolnego miejsca, indywidualne konto dla każdego zamawiającego,
- szeroka oferta dzięki dostępowi do menu różnych restauratorów. Na początku współpracy to pracownik wybiera jedną, dwie lub trzy restauracje, z których chce zamawiać posiłki - SmartLunch jedynie sugeruje pulę dostępnych opcji;
- konkretne, dopasowane do potrzeb firmy, godziny dostarczenia posiłków,
- podniesienie efektywności i lojalności zatrudnionej załogi.
Ale zalet tych jest znacznie więcej - oto one:
- dania docierają do zamawiających zawsze punktualnie,
- każdy użytkownik ma nieograniczony dostęp do historii swoich poprzednich zamówień - dzięki temu w każdej chwili może odnaleźć swoje ulubione dania i zamówić je ponownie,
- każdy obiad zapakowany jest oddzielnie w pudełko opisane imieniem i nazwiskiem odpowiedniej osoby - to pozwala łatwo je znaleźć pomiędzy innymi i uniknąć pomyłek i związanych z nią poszukiwań oraz dezorganizacji pracy,
- pudełka z posiłkami jeszcze w kuchni restauracyjnej pakowane są w zbiorcze opakowania - termoboxy, które zapewniają zachowanie optymalnej temperatury przygotowanych dań, a zatem również ich apetycznego smaku i aromatu. Ma to duże znaczenie również dla świeżości dostarczanego jedzenia,
- restauratorzy działający w ramach programu SmartLunch dostarczają zamówienia w pojemnikach ekologicznych - możesz tym samym korzystać z ich usług bez obaw o dobro środowiska naturalnego oraz swoje bezpieczeństwo,
- istnieje możliwość dopasowania posiłków do indywidualnych potrzeb osób zamawiających, na przykład w zależności od rodzaju wykonywanej przez nich pracy - dzięki temu korzystać z aplikacji SmartLunch mogą zarówno firmy z branży usług IT czy rachunkowości, ale także takie, które zatrudniają osoby do zadań wymagających siły fizycznej, na przykład z sektora budowlanego,
- konkurencyjne ceny - teraz każdy zatrudniony może liczyć na obiad w rozsądnej cenie. Jest to możliwe dzięki zapewnieniu restauratorom dużej ilości regularnych zamówień i nie ma to negatywnego oddziaływania na jakość serwowanych dań,
- korzystanie z aplikacji jest korzystne także dla samych restauratorów, którzy mogą liczyć na stały dopływ zamówień,
- także sam pracodawca skorzysta na takiej kooperacji - nie tylko utrzyma morale zatrudnionych przez siebie osób na dobrym poziomie, ale również w łatwy sposób rozliczy zamówienia. Dzięki korzystaniu z aplikacji raz w miesiącu otrzyma fakturę zbiorczą, którą z łatwością rozliczy zaledwie jednym przelewem.
Na korzystaniu z aplikacji mobilnej SmartLunch skorzysta zatem każda ze stron - pracodawcy, ich podwładni oraz restauratorzy. Prawdopodobnie nie ma na rynku cateringowym oferty, która zaspokajałaby potrzeby wszystkich równie kompleksowo, zapewniając tak komfortowe i elastyczne możliwości.